Кролик є прикрасою будь-якого невеликого господарства. Якщо у вас є можливість купити трохи корму, а також є місце, де тримати кролів, заведіть їх, і вони принесуть вам користь і принесуть радість дітям. Кроликів можна вирощувати на будь-якому чистому дворику. Чистота - це одна з необхідних умов утримання цих звірків: м'ясо від цього стає більш якісним. Живучи в містах і не мають подібних можливостей нехай не впадають у відчай. М'ясо кролика сьогодні продається в магазинах, куди в більшості своїй воно потрапляє від приватних виробників (мається на увазі чеське виробництво). Втім, кролик погану їжу не їсть, тому його м'ясо можна вважати одним з найбільш якісних.
При приготуванні страв з м'яса кролика спочатку слід визначити, чи є м'ясо молодим або старим. Від цього залежить його подальша обробка. Старе м'ясо темніше, стегенця відрізняються темним кольором. Молоде м'ясо можна варити, запікати, смажити. Старе м'ясо краще спочатку поварити і потім вже готувати з нього щось, можна його і повністю зварити, а потім використати на котлети, фарш, рулет, сальтисон і т. п.
М'ясо кролика найчастіше ділиться на м'ясо переднє (шийна частина, передні ноги і половина грудної частини) і заднє (м'ясна хребтова частину і задні ноги). Заднє м'ясо є більш якісним, після видалення кісток залишаються великі шматки м'яса. Половини кролика буде цілком достатньо для обіду сім'ї, що складається з чотирьох осіб. З легкого і серця (краще з 2-3 відразу) можна приготувати смачну страву. Печінка морожену також можна придбати в магазині і приготувати з неї відмінні поживні страви (вони містять вітаміни А, В,, В2, С, залізо).
І ще декілька корисних порад:
• М'ясо кролика є довговолокнистих, різати його треба, по можливості, «поперек волокон».
• Більше старе м'ясо добре покласти на кілька годин в молоко, найкраще кисле, м'ясо стане більш м'яким. У маринад, куди м'ясо кладеться, для того, щоб воно стало більш м'яким, можна додати ложку оцту (див. рецепти).
• Якщо при приготуванні кролика ми використовуємо овочеві коренеплоди, не треба класти в блюдо багато моркви, тому що м'ясо придбає солодкуватий смак.
• При приготуванні м'яса кролика добре використовувати у великій кількості натуральні спеції.
• Слідкуйте за тим, щоб м'ясо перед подачею на стіл було піддано ретельній тепловій обробці.
ІНГРЕДІЄНТИ: Половину кролика, 50 г бекону, 1 цибулина, 1 лимон, щіпка чорного перцю, 30 г борошна грубого помелу, сіль, зелень петрушки, помідор.
Детальніше: Кролик з лимоном
ІНГРЕДІЄНТИ: Половина кролика, 50 г рослинного масла, 1 цибулина, 1 невеликий кабачок, 3 зелені перчини, 10 помідорів або 80 г томатної пасти, пучок чебрецю, пучок деревію, 1 лавровий лист, сіль, 1 столова ложка борошна.
Детальніше: Кролик з кабачками та перцем